Untuk order, SMS/WASAP/WECHAT KE 013-243 4729

Welcome


Ahad, 29 Disember 2013

Bubur Pulut Hitam


So..
Hari ni..Mummy terlebih rajin..sebabnya dah lama tak buat bubur pulut hitam ni..so..arini rajin la buat sebab teringin nak makan..

Mengidam??? Oh tidak..ZiyadZafry baru nak masuk 4 bulan..Mummy nak rehat lah dulu..lagi pun ZiyadZafry nyusu badan. Biarlah dia dapat nutrien yang cukup..hehe..

Oh ya..kalo berminat nak buat..ni ada resepinya..tapi Mummy masak tak ada sukatan ye..main campak campak je..hehe..

Pulut Hitam ada la 2 peket..
santan ada 1 kotak..
daun pandan..
gula melaka ada 1 keping..yang bulat nipis ye..bukan yang besar..
gula pasir secukup rasa ye..

Cara cepat nak masak..tanpa perlu rendam semalaman beras pulut tu adalah dengan menggunakan periuk tekanqn...Mummy guna periuk nasi je..hehe..memang cepat.tak perlu tunggu rendam..

cuci beras pulut hingga bersih..masukkan dalam periuk bersama air  yang banyak..sebab sebelum bubur kembang..banyak air yang digunakannya..

sementara tunggu beras kembang..masakkan gula melaka bersama gula putih di dalam periuk yang lain..
apabila beras pulut dah kembang.. (kembang tu macam popcorn la lebih kurang dia jadi beras gemuk..hihi..)..boleh la masukkan air gula..santan dan daun pandan..

biarkan mendidih..rasa manis bubur..kalo dah ok boleh tutupkan suis..tapi kalo belum cukup manis..sila la tambah gula putih lagi ye..dah siap semuajya boleh la hidang kalo suka makan masa panas..ataupun sejukkan dulu baru makan..

Mummy suka makan lepas dimasukkan dalam peti sejuk..tapi Daddy suka makan masa suam suam kuku gitu..

selamat mencuba ye..

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
y
b
a
b
e
v
o
l
e
i
z
h
s