
Salam Semua..
Semoga pada pembaca berada dalam keadaan yang sihat sejahtera disamping keluarga tersayang.
Masak apa hari ini? Kalau yang kerja dah tentulah pergi makan kat kedai je..ye dak??
Haa..baru-baru ni Noor ada masak Terung Ikan Masin Tumis Cili..sebab kebetulan ada 3 biji terung bulat. Mula terpikir nak masak kari je terung tu tapi hurrmm,..macam tak best je sebab takde makanan pedas. Itu yang tukar plan buat menu ni pulak. Lagipun ikan masin gelama masih ada lagi 3 ekor..haaa...bolehlah.
Biarpun gambar tak cantik..asalkan rasanya sedap!!
Bahan-bahan:-
(bahan tumbuk/ blend kasar)
1 biji bawang merah
4 biji cili merah
10 biji cili api
----------------------------
3 biji terung bulat yang dipotong mengikut citarasa anda
3 ekor ikan masin gelama yang dipotong
sedikit minyak
2 sudu kecil gula
2 sudu kecil sos ikan
Cara-caranya:-
Goreng terung dengan sedikit minyak hingga agak melecur/ kecut dan toskan.
Goreng pula ikan masin gelama sehingga garing dan toskan.
Tumis bahan tumbuk sehingga garing. Kemudian masukkan pula gula dan sos ikan.
Masukkan terung dan ikan masin. Gaul rata dan boleh tutup api.
Haaa...sebab menu inilah tangan Noor pijar..hoho...kesnya Noor tak blend cili padi dengan bawang tu..Noor tumbuk. Konon-kononnya nak buat cara tradisional la..sebab kata orang bahan yang ditumbuk lebih sedap dari di blend..jenuh Noor mencari petua tuk hilangkan pijar tangan ni.
Alhamdulillah..ada juga rakan Noor di FB bagi petua. Kalau anda mengalami pijar tangan, rendamkan tangan ke dalam air garam pekat selama seminit. Insyaallah, boleh hilang.
Ada juga yang bagi petua dengan lumur minyak masak di tangan, masukkan tangan dalam beras dan sebagainya. Tapi Noor try rendam dalam air garam ni, alhamdulillah, cepat hilang.
Mari kita amalkan gaya hidup yang sihat.
Dapur kecilku,
Noor
Tiada ulasan:
Catat Ulasan